Este școala românească atât de incluzivă pe cât se declară?

Este școala românească atât de incluzivă pe cât se declară?

Luni, 18 noiembrie 2019, începând cu ora 16, la sediul CJRAE Suceava s-a desfășurat seminarul ,,Educație pentru toleranță”. La eveniment au participat 44 de profesori și 15 studenți din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, specializarea Asistență socială, tema fiind educația pentru acceptare, pentru incluziune școlară.

Profesorul consilier școlar Maria Adriana Nichitean de la CJRAE Suceava a diseminat activitățile la care a participat împreună cu profesorii consilieri școlari ai aceleași instituții, Dascălu Delia și Popa Narcisa în cadrul cursului structurat ,,Reaching, teaching and keeping our learners: Methods and approaches to reach and increase retention of disadvantaged learners” în perioada 3 – 9  Noiembrie 2019 la Borgarnes, Islanada. Participarea la acest curs de dezvoltare profesională susținut de doamna formator Gudrun Petursdottir – InterCultural Iceland, a fost posibilă în cadrul proiectului derulat de CJRAE Suceava ,,Building Inclusive and Democratic School Culture” – 2018-EY-PMIP-R2-0008.

Proiectul menționat este finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene  Mecanismul Financiar 2014-2021  – Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor din România- Runda 2.

Este școala românească atât de incluzivă pe cât se declară? Este sănătos să-i învățăm pe elevi, în spiritul toleranței, că suntem egali? Sunt întrebări la care participanții la eveniment au încercat să răspundă.

Să-i înveți pe elevi că sunt egali poate fi o greșeală semnificativă în direcția dezvoltării lor viitoare. Nu suntem egali, tocmai pentru că suntem unici, deci diferiți. Oricât de mult ne-am dori, nu suntem egali cu cei cu care interacționăm. Drept urmare direcția în care am putea merge în educație este aceea de a-i educa pe elevi să înțeleagă că, în ciuda diferențelor care există, se poate colabora în obținerea unui scop comun, în direcția dezvoltării fiecărui individ. Profesorul este cel care poate să mijlocească eficient această înțelegere. Cum?! Promovând ideea de echitate și nu pe cea de egalitate. Dacă predai același conținut, folosind aceleași metode și contexte pentru toți elevii, în măsuri egale, fără să ții cont de diferențele de potențial al acestora, cu siguranță nu asiguri un mediu de învățare echitabil.

Punându-i mai des pe elevi să coopereze, să lucreze în grupuri mici, în care fiecare să-și găsească locul conform competențelor și abilităților pe care le are, le sporești șansele de succes.

Să predai astfel încât toți elevii să-și găsească locul în clasa ta poate fi o adevărată provocare… Poate însemna să lucrezi diferențiat, să ai parte de rumoare atunci când elevii lucrează pe grupe, să ai parte de curiozitate sporită care să te pună uneori în dificultate, să ai mai puține vârfuri la evaluările sumative, dar cu siguranță și să ai mult mai puțini elevi care nu reușesc să obțină medie de trecere.

Participanții la cursul structurat din Islanda își propun să realizeze pe parcursul anului viitor activități de formare și atelire de lucru cu profesori, părinți și elevi din școlile din județul Suceava, astfel încât la finalul proiectului, trăgând linie, să poată concluziona că toți participanții la proiect vor contribui într-o măsură mai mare la construirea pas cu pas a unei culturi democratice și incluzive a școlii românești.

Schimbarea poate porni de la fiecare dintre noi, cei care intrăm în clasele cu elevi, mai degrabă decât de sus, de la minister.

 

Prof. consilier școlar Maria Adriana NICHITEAN

Centrul Județean de Resurse și Asistenți Educațională Suceava

Este școala românească atât de incluzivă pe cât se declară?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.